
ویژگی های خانواده سالم چیست؟
ویژگیهای خانواده سالم چیست؟
خانواده نخستین نهاد اجتماعی منحصربهفرد است که مهمترین تاثیر را در پرورش و تربیت فرزندان دارد. خانوادههای سالم علاوه بر توجه به سلامت جسمی فرزندان و تامین نیازهایی مانند مسکن، تحصیل، خوراک و پوشاک، به سلامت روحی و نیازهای مربوط به روح فرزندان هم توجه کامل دارند. زیرا در خانوادههای سالم، والدین میدانند که انسانها ابعاد شخصیتی متفاوتی دارند که در خانواده رشد و پرورش پیدا میکنند؛ و اگر خانوادهای ناسالم باشد، انحرافات و مشکلات زیادی برای فرد بهوجود میآید. بنابراین بهتر است، ویژگیهای خانواده سالم را بشناسیم و برای ایجاد آنها در خانواده خودمان تلاش کنیم. در این متن، به برخی از این ویژگیها اشاره میکنیم.
یکی از مهمترین ویژگیهای خانواده سالم، آزادی است. به این معنا که افراد در دیدن و شنیدن و خواستن و اندیشیدن و مهمتر از همه در انتخابکردن و تصمیمگرفتن، آزادی داشتهباشند. این ویژگی علاوه بر اینکه باعث صمیمیت و محبت در بین اعضای خانواده میشود، به فرزندان استقلال میدهد.
در خانوادههای سالم، احترام و اعتماد وجود دارد. اعضای خانواده به هم اعتماد میکنند و همه مسائل و مشکلات خود را با هم در میان میگذارند. در این خانوادهها، ارتباط سازگاری بین افراد برقرار است. برای برقراری ارتباط سازگار با اعضای خانواده، داشتن احترام ضروری است.
خانوادههای سالم، میدانند که انسانها طرز فکر و دیدگاه و باورهای متفاوتی دارند و منحصربهفردبودن افراد نوعی ارزش به حساب میآید. آنها افراد را به عنوان شخصیت مستقل میپذیرند و برای بروز تفاوتها آمادگی دارند. همچنین در خانوادههای سالم، افراد مشکلات خود را مطرح میکنند و همه بدون قضاوت برای حل مشکل تلاش میکنند. همچنین در این خانوادهها، بین فرزندان تفاوتی گذاشته نمیشود.
در خانوادههای سالم، وحدت وجود دارد و همه افراد خانواده با یکدیگر متحد هستند و بین آنها کدورتی وجود ندارد. یکی از مهمترین افرادی که بین اعضا وحدت ایجاد میکند، مادر خانواده است. اعضای خانواده متحد، مشکلات و کدورتهای خود را بین یکدیگر حل میکنند و آنها را برای دیگران بازگو نمیکنند؛ درنتیجه خانواده دارای انسجام میشود.
یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای خانواده سالم، وجود عشق و محبت است. همه افراد در خانواده سالم، عشق و محبت خود را به یکدیگر ابراز میکنند. ابراز عشق و محبت بی قید و شرط به یکدیگر، روابط افراد خانواده را مستحکم میکند و درنتیجه اعتماد و احترام بین آنها ایجاد میشود. در چنین خانوادههایی صداقت و همدلی هم به شکل آشکاری وجود دارد. افراد در خانواده سالم، برای هر بهانهای دروغ نمیگویند و صداقت را زیر پا نمیگذارند، بلکه راه حل بهتری برای حل مشکل پیدا میکنند.
فداکاری یکی دیگر از ویژگیهای خانواده سالم است. در بسیاری از مواقع والدین از لذتهای خودشان چشمپوشی میکنند تا فرزندان خود شاد باشند. اما باید به این نکته توجه کنیم که افراط و زیادهروی در هر موضوعی باعث بروز مشکل میشود. وقتی والدین به طور مکرر مسئولیتهای فرزاندانشان را به دوش میکشند یا خطا و اشتباهات آنها را به گردن میگیرند، باعث وابستگی فرزندان خود میشوند و حس مسئولیتپذیری را از آنها میگیرند. درنتیجه باید در این زمینه هم تعادل و تناسب را رعایت کرد.
در خانوادههای سالم، حریم خصوصی و مرز وجود دارد و صمیمیت بین افراد، باعث نمیشود که هیچ حد و مرزی وجود نداشتهباشد. خانوادههای سالم درک میکنند که فرزندان گاهی به تنهایی نیاز دارند و حریم خصوصی آنها را رعایت میکنند. در بعضی از خانوادهها، مرزهای زیادی بین افراد وجود دارد و افراد، از نظر عاطفی از یکدیگر دور شدهاند. درنتیجه باید در تعیین حد و مرز و حریم خصوصی تعادل را حفظ کرد. درصورتی که بین افراد، به صورت متعادل، حد و مرز وجود داشتهباشد، فرزندان شخصیت مستقلی بهدست میآورند.
خانوادههای سالم میدانند که هر انسانی اشتباه میکند؛ بنابراین وقتی یکی از افراد خانواده کار نادرستی انجام میدهد، کل شخصیت او را زیر سوال نمیبرند. در این صورت فرد میداند که اعضای خانواده، او را دوست دارند و تحت هیچ شرایطی مهر و محبت و حمایت خود را از او دریغ نمیکنند.
خانواده سالم، نیازهای یکدیگر را میشناسند و برای برآوردهکردن آنها تلاش میکنند. نیاز به امنیت و احترام و… اگر در خانواده تامین نشود، باعث بروز بحرانهای روانشناختی در افراد میشود. بنابراین توجه به این نکته ضروری است.
در خانوادههای سالم، هر کسی وظیفه خود را میداند و دربرابر یکدیگر مسئولیتپذیر هستند. این کار باعث ایجاد تعهد و پایبندی و همچنین انسجام خانوادگی میشود به رشد شخصیت افراد کمک میکند.
در همه خانوادهها قوانینی وجود دارد که باعث ایجاد چارچوب خاصی برای رفتار میشود. اما باید توجه داشت که این قوانین منطقی باشند و برای هدفی ایجاد شوند. قوانین در خانواده باید باعث ایجاد صلح و آرامش شود، نه اینکه در بین اعضای خانواده تنش و دعوا ایجاد کند. بنابراین درصورتی که قوانین نامناسبی وجود دارد، باید آن قوانین را تغییر داد.
از ویژگیهای دیگر خانواده سالم، وفاداری، سپاسگزاری، دوستی با یکدیگر، دلسوزی، داشتن سرگرمی و اوقات فراغت و انعطافپذیری است.
سلامت افراد در خانواده سالم تامین میشود. افرادی که در خانوادههای سالم رشد میکنند، در زندگی خود بسیار موفق هستند. به همین دلیل وجود این ویژگیها در خانواده اهمیت زیادی دارد.
مولف: مهدیه سادات مهدیزاده، دانشجوی کارشناسی رشته مشاوره
منبع : سایت honarehzendegi.com